Ehkäisevä hammashoito

Vuotavatko ikenesi verta?

Hampaiden pinnalle muodostuva plakki on elävää bakteerikasvustoa, jonka aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat hammasta kiinnittävien kudoksien tuhoa sekä happamina syövyttävät hammaskiillettä aiheuttaen reikiintymistä. Ensimmäinen merkki ientulehduksesta on verenvuoto harjatessa, muuten tulehdusprosessi on usein melko oireeton loppuvaiheeseen saakka. Säännöllinen tutkimus ja peitteiden poisto yksilöllisin hoitovälein on tärkeä myös yleisterveyden kannalta koko eliniän. Hoitamattomat, tulehtuneet ikenet saattavat olla infektioporttina mm. sydänsairauksille.

 

Likaiset hampaat vaarantavat terveytesi

Oletetaan, että voisit ehkäistä sydän- ja aivoinfarktin sekä kohtalokkaan keuhkokuumeet yksinkertaisen parin minuutin toimenpiteen avulla, josta selviydyt helposti itse missä tahansa oletkin. Kuulostaako houkuttelevalta? Amerikkalaiset tutkijat uskovat olevan vakuuttavaa näyttöä ientulehdusten osuudesta edellä mainittujen sairauksien syntyyn. Nämä sairaudethan ovat syövän ohella teollistuneiden maiden tärkeimpiä kuolinsyitä. Hampaiden pinnoilla elävien bakteerien aiheuttamat hampaiden ja ienkudosten tulehdukset ovat ihmiskunnan yleisimpiä sairauksia.

 

Onko hampaittesi liikkuvuus lisääntynyt?

Hampaat kiinnittyvät leukaluuhun kollageenisäikeillä. Pitkälle kehittynyt ientulehdus, parodontiitti, aiheuttaa ientaskujen syvenemistä, paikallista luukatoa ja liikkuvuutta. Puolet aikusväestön menetetyistä hampaista menetetään kiinnityskudossairauksien takia! Jos kiinnityskudoksia on jo menetetty ja hampaiden liikkuvuus lisääntynyt tehdään Carisma Dentissä ienleikkauksia, luuta kasvattavien kalvojen asetuksia ja hampaat voidaan tukea lasikuituvahvisteisella kiskotuksella. Hammaskivi tulisi poistaa ja hammaskaulat kiilloittaa, jotta ien voisi parantua ja taskut sulkeutua. Hammaslääkäri tai erikoishammashoitaja antaa hampaiden ja hammasvälien kotihoidonopetusta ja auttaa valitsemaan tarkoituksenmukaiset kotihoitovälineet.

 

Pidä hampaasi puhtaina, silloin ikenetkin säilyvät kunnossa. Terveet ikenet ovat väriltään  vaaleat eikä niistä vuoda harjatessa verta. Hengityskin pysyy raikkaana.

Pidä hampaasi puhtaina, silloin ikenetkin säilyvät kunnossa. Terveet ikenet ovat väriltään
vaaleat eikä niistä vuoda harjatessa verta. Hengityskin pysyy raikkaana.


Bakteerikerros kovettuu vähitellen hammaskiveksi, ellei hampaita puhdisteta hyvin.  Hammaskivi ja bakteerit kasvavat hampaan ja ikenen väliin ja tuhoavat hampaita  kiinnittäviä säikeitä. Hammaskivi voi olla kokonaan piilossa ikenen alla, jolloin sitä on vaikea itse huomata.

Bakteerikerros kovettuu vähitellen hammaskiveksi, ellei hampaita puhdisteta hyvin.
Hammaskivi ja bakteerit kasvavat hampaan ja ikenen väliin ja tuhoavat hampaita
kiinnittäviä säikeitä. Hammaskivi voi olla kokonaan piilossa ikenen alla, jolloin sitä on vaikea itse huomata.


Ientulehdus johtuu bakteerikerroksista hampaissa. Ikenet punottavat, niistä vuotaa helposti  verta ja ikenen reunat paksunevat kuten tässä kuvassa hampaiden väleissä näkyy.  Tulehdus alkaakin usein hampaiden väleistä, niitähän ei saa puhtaaksi hammasharjalla.

Ientulehdus johtuu bakteerikerroksista hampaissa. Ikenet punottavat, niistä vuotaa helposti verta ja ikenen reunat paksunevat kuten tässä kuvassa hampaiden väleissä näkyy. Tulehdus alkaakin usein hampaiden väleistä, niitähän ei saa puhtaaksi hammasharjalla.

 

Hampaiden puhdistaminen kotioloissa käy kätevästi kolmiomaisella hammastikulla ja hammaslangalla.

Hampaiden puhdistaminen kotioloissa käy kätevästi kolmiomaisella hammastikulla ja hammaslangalla.